LEGO® SERIOUS PLAY® Atölye Çıktıları

İskandinavya’dan dünyaya yavaş yavaş yayılmaya başlayan, oyunu Akış Teorisi ve Yapısalcılık zemininde iş dünyasının ihtiyacına göre kurgulayan yepyeni, eğlenceli, renkli ve çevik bir metot olan LEGO® SERIOUS PLAY®, kurumlar, takımlar ve bireyler için düşünceyi, iletişimi ve problem çözmeyi kolaylaştıran bir tekniktir.

Türkiye’de LEGO® SERIOUS PLAY®’in daha yaygın kullanımını sağlamak amacıyla insan kaynakları, eğitim ve gelişim departmanı çalışanları ile yaptığımız tanışma atölyelerinde sektöre dair gerçek veriler ile çalıştık.

Aralarında enerji, finans, otomotiv, perakende, hızlı tüketim, ilaç ve gıda gibi sektörlerin de olduğu 17 farklı sektörden, toplam 96 eğitim ve gelişim profesyonelinden sektörün durumunu üç boyutlu bir metafor olan LEGO® SERIOUS PLAY® ile modellemelerini istedik. Bu modellerdeki ortaklıkları ve çıktıları da toparlayarak sektörün bugün ve geleceğine dair verilerine ulaştık.


Bu verilere göre, atölyelere katılan insan kaynakları, eğitim ve gelişim profesyonellerine göre sektörün en yoğun olarak yaşadığı zorluklarları genel olarak şu başlıklar altında toparlayabiliriz.

  • SABİT ZİHNİYET

Hem katılımcılarda hem de yöneticilerde gelişime, gelişim sürecine olan inançsızlık, zihinsel esneklik eksikliği

  • YENİ YÖNTEMLER DENEMEYE OLAN DİRENÇ

Yıllardır yapılan ve zamanında işe yarayan metot ve içeriklerin günümüzde hala işe yaramasını beklemek. Güncellemeye ya da yepyeni bir içerik denemeye direnç

  • HEDEF KİTLE KISITI

Mavi yakanın hala ağırlıklı olarak eğitimlerin dışında kalması/bırakılması. Bu durumun kurum kültüründe hizalanma sorunlarına yol açması

  • HİZMET SAĞLAYICILARIN KIRMIZI OKYANUSU

Yeni, özgün içeriklerden ziyade birbirinin aynı ve fiyatta rekabet eden eğitim kurumları, kürasyon bölgesinden uzak, sadece bilgi aktarımına dayalı, rekabet noktasını fiyatta tutan hizmet sağlayıcılar

  • TASARIMDA ORKESTRASYON EKSİKLİĞİ

İnsan kaynakları ekiplerindeki bilgi ve deneyim eksikliği & ihtiyaçtan ziyade popüler olana yönelme ve eğitimler bir bütün başlık altında amaca odaklayamama


LEGOLAR İLE HARİKA YANITLAR

Sektörün geleceğinde nelere dikkat edilmeli? Yeni nesil öğrenme stilleri göz önünde alındığında hem bu zorlukları aşacak hem de eğitim ve gelişim faaliyetlerinin verimliliğini arttıracak neler yapılmalı? Nelere dikkat edilerek yapılmalı? diye sorduğumuzda ise Legolar ile harika yanıtlar aldık.

Gerçek Dünyayı Anlayan Programlar Seçmek

Daha fazla sahaya inmek, üretim ile daha fazla kol kola çalışmak, ekiplerin ihtiyaçlarını duyarak buna uygun gerçekçi, gerçek hayattan içerikler ve başlıklar seçmek.

Hibrit Çözümler & Dijtalleşme

Programları en uygun öğrenme modelleri ile birleştrmek, dijital alt yapıları kullanarak zamanı doğru yöneten, öğrenme sorumluluğunu katılımcının aldığı içerik ve uygulamalar sunmak.

Takımdaşlık

Birlikte başarma duygusunu parlatmak. Yeni yüzyılda münferit başarılardan çok yüksek performans önemli olacağından mutlaka birlikte başarma teması vurgulanan eğitim ve uygulamaları kurum kültürünün parçası haline getirmek.

Kapsayıcılık & Çeşitlilik

Katılımcıların ve kurumların kapsayıcılık ve çeşitliliği zenginlik olarak yönetme becerilerinin önümüzdeki dönemde çok daha önemli hale geleceğini düşünerek; öne çıkan duygusal beceriler ile birlikte zihinsel olarak da olabilecek en kapsayıcı ve çeşitliliği kucaklayan programlar tasarlamak ve uygulamak.


Özet olarak sektörde olması gereken değişimin yönü:

  • Sabit zihniyet yerine öğrenen zihniyet
  • Değişime direnç yerine liderlik
  • Uygun fiyat ve popülerlik yerine verimlilik ve güçlü kürasyon
  • Bağımsız eğitimler yerine bütünleşik programlar
  • Sınırlı hedef kitle yerine kurum kültüründe değişim
  • Klasik yetkinliklerin yanı sıra çeşitlilik, kapsayıcılık, takımdaşlık, duygusal beceri ve yetkinlikler

Siz de beyninize ve işinizin gelişimine bir el vermek, bu çok yeni metodolojiyle tanışmak ve şirketinize uygun teklif almak için bizi arayabilirsiniz.

0531.377 77 52

LEGO® SERIOUS PLAY® sunumunu incelemek için tıklayınız.