Startup’lardan Öğrendiğim 10 Ders

Yazan: Cem Berk /

Hayatta başarıya ulaşmak için sürekli öğrenmeye ve gelişmeye ihtiyaç duyarız. Bu yolculukta, özellikle startup’lar bize birçok önemli dersler verebilir. Hem bireysel olarak kendimizi geliştirirken, hem de ekip çalışmalarında ve görevlerimizi yerine getirirken başarıya ulaşmak için harika örnekler sunarlar.

Son dönemde, çeşitli oluşumlarla veya bağımsız olarak farklı bağlamlarda startup’larla çalışmalar gerçekleştirme fırsatı buldum. Bu deneyimlerimde elde ettiğim öğrenme çıktılarını sizlerle paylaşmak istiyorum. Bunları çoğaltmak tabi ki mümkün ancak ben öncelikle aklıma gelenleri paylaştım.

İşte startup’larla çalışırken edindiğimiz değerli dersler:

1.Doğru ekosistemin önemi: Bize katkı sunmayan ortam ve bağlamlardan uzak durulmalı. İçinde bulunduğumuz ortam ve vakit geçirdiğimiz insanların kararlarımızı vermede ne kadar önemli olduğunu fark ettiğimizde her şey farklılaşıyor.

2. Başarısızlığı hoş görmek: İlk seferde doğruya ulaşmak yanılgısı bizi harekete geçmekten alıkoyar. Kendimize başarısız olmak için alan tanımalıyız.

3. Müşteriye odaklanmak: Ortaya koyduğumuz ürün önemlidir! Ancak daha da önemli olan şey ürünün çözdüğü problemi doğru anlamak ve buna çözüm geliştirmektir. Bunu da müşteriye odaklanmadan gerçekleştiremeyiz.

4.Farklı durumlar, farklı yönetim yaklaşımları gerektirir: Her zorluğu aynı bakış açısı ve araçlar ile aşamayız. Sürekli yeni yöntemler öğrenmeli ve gerekli bağlamlarda öğrendiğimiz yaklaşımları işe koşmalıyız.

5. Ekip çalışması dinamikleri: Hiçbir ekip birden bire iyi sonuç üretecek becerileri sergileyemez. Önce ortak zorluklara ortak çözümler geliştirmemiz ve birbirimize güvenmemiz gerekir. Bu da ancak doğru yaklaşımların ödüllendirilmesi, yanlışların açıklıkla eleştirilmesi ile mümkün olabilir.

6. Radikal kararları hızlı alabilmek: Yanlışta ısrarcı olduğumuz birçok durumla karşılaşmışızdır. Bu durumların çoğu, önceden bilinmesine rağmen farklı sebeplerden ötürü yanlıştan dönememekten kaynaklanır. Sakin bir enerji ile radikal olmaktan korkmamalıyız.

7. Öğrenmeye odaklanmak: Her gün yeni şeyler öğreniriz. Burada mesele, öğrenmeyi şansa bırakmadan odaklı bir çalışma ile gerçekleştirebilmektir. Neyi öğreneceğinize karar veremiyorsanız; öğrendiklerinizden de faydalanamazsınız.

8. Gerçek değeri ölçmek: Her türlü işimizde bizi başarılı gösteren metrikleri izlemeyi çok seviyoruz. Ancak önemli olan bize başarıyı getirecek metrikleri ölçümleyebilmektir. Biraz sıkıcı gelse de bu alanlardaki ölçüm çalışmalarına odaklanmak gereklidir.

9. Network geliştirmeye yatırım yapmak: Kendi başına büyüyen hiçbir girişim yoktur. Doğru yatırımcı, mentor ya da ortaklar, sizi kendi potansiyelinizin üzerine taşır. Çekingenliği bir kenara bırakıp bugünden işe koyulmak gerekli!

10. İş ve eğlencenin bir arada var olması: Belki de en çok zorlandığımız alan burasıdır. Neden eğlenemiyoruz ya da eğlenirken kendimizi suçlu hissediyoruz? Başarıların getirdiği keyif ve keyifli bir ortamın sağladığı eğlence bizlere harika bir hayat vadeder.