Koçluk Mesleğinin Geleceğinde Yer Almak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yazan: Neslihan Erdoğdu

Gelecekte hem kurumsal hayatta hem de bireysel düzeyde koçluk ihtiyacının artacağı ve bu artışa paralel olarak da koçluğun pazar payının genişleyeceği, koçluğun geleceğin parlak mesleklerinden biri olduğu biliniyor.

İş dünyasının koçlukla ilgili pek çok araştırma yapmaya devam etmesi, bu araştırmalara önem vermesi ve kaynak ayırması bunun önemli kanıtlarından.

Her sektör hızla değişirken koçluk sektörü ve biz koçlar da bu değişimin parçası olmak durumundayız.

Mesleğe başladığım 2006 yılında ve onu takip eden uzun yıllar içinde koçluk eğitiminin, sertifikalarının ya da unvanların sorgulandığını hiç yaşamadım, duymadım. Bana kimse nasıl bir eğitim aldınız, sertifikanız akredite bir sertifika mı ya da unvanınız nedir diye sormadı.

Son yıllarda meslek derneklerinin çabası ile kurumsal dünyada ciddi bir bilinç gelişimi oldu ve ilgili birimler son derece bilinçli seçimler yapmaya başladı.

Bu koçluk mesleği açısından son derece sevindirici bir gelişme çünkü herkesin koçluk eğitimi verdiği, herkesin koç olduğu bir ortamda; işini önemseyen, hakkını veren gerekli standardizasyona sahip, sürekli öğrenme çabası içinde olan ve mesleğine yatırım yapan koçların hak ettikleri sonuçları alması anlamına geliyor.

Peki, koçluğun geleceğinde yer almak isteyen koçların nelere dikkat etmesi gerekiyor?

  • Koçluk mesleğinin standartlarını belirleyen derneklerin onay verdiği bir eğitim kurumundan eğitim alın.

MEB, e-devlet ya da üniversite çatısı altında sunulan koçluk eğitimleri bir nevi meşrulaştırma çabası ile böyle sunuluyor. MEB, koçluk eğitimini onaylayacak bir merci değildir, bir sertifkanın e-devlette görünmesi de o koçluk eğitiminin koçluk standartlarını barındırıyor olması anlamına gelmez, üniversitelerle iş birliği çerçevesinde de açılan koçluk eğitimleri de onaylı ve akredite değildir. Çünkü akreditasyon sağlayan üniversite değil meslek kuruluşlarıdır.  Akredite edilmiş ve üniversite iş birliği ile sunulan programlar bulunabilir.

  • Koçlukla ilgili meslek kuruluşlarından referans alarak koçluk mesleğine başlayın.

Koçlukla ilgili meslek kuruluşlarından en yaygın ve etkili olanı ICF (International Coach Federation)’dır. Bunun yanında EMCC (European Mentoring and Coaching Council) ve AC (Association for Coaching) diğer kuruluşlardır. Ayrıca ülkemizde Mesleki Yeterlilik Kurumu da koçluk mesleğinin standardizasyon çalışmalarını sürdürmektedir.

  • Unvan almaya çalışın.

Unvanlanma, koçun yetkinliğinin tescil edilmesi demektir.

Unvanlı koçlar, bilgilerini, becerilerini, yüksek etik ve profesyonel standartlara bağlılıklarını gösterir.

Unvanlı bir koç, mesleğini önemseyen ve buna yatırım yapan bir koçtur.

Unvanlı bir koç, unvan aldığı kurumun koyduğu standartlara uygundur.

Unvanlı bir koç, unvan aldığı kurumun sınavını geçmiş, yetkinliklerini kanıtlamıştır.

Unvanlı bir koç, unvanını korumak  ve geliştirmek için kendini geliştirmeye devam eder.

Unvanlı bir koçla çalışan bir kurum, herhangi bir terslik oluştuğunda karşısında bir muhatap bulabilir.

10. yılımızda 40 bin saatlik koçluk deneyimimizle, yeni koçlar yetiştirmeye başlıyoruz.

Şapka Danışmanlık olarak, sektördeki 10. yılımızda, 40.000 saatin üzerinde koçluk, 100.000 saatin üzerinde gelişim programı deneyimimiz ile 21.yy’ın en önemli yetkinliklerini kapsayan özgün koçluk eğitimi ile yeni koçlar yetiştirmeye başlıyoruz.
Bireysel gelişim, kişisel liderlik, insan davranışı, değişim, dönüşüm ve daha iyi bir yaşam konularındaki tüm bilgi ve deneyim birikimini aktarmak üzere özgün koçluk yaklaşımı ile hazırlanan koçluk eğitimimize ön kayıt yaptırmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Detaylı bilgi için:

Telefon: 0531 377 77 52

e-mail: info@sapkadanismanlik.com